Steigerbuizen - veel gestelde vragen
Wat is het verschil tussen een stalen en een aluminium buis?
Een aluminium buis wordt veelal toegepast voor reclameframes voor aan de wand of vrijstaand in het veld. Dit om onnodig gewicht te besparen. Een stalen buis wordt altijd toegepast in de steigerbouw, omdat dit veel stabieler is en veelvuldig in te zetten is, zonder al te veel beschadigingen. Ook wordt een stalen buis vaak gebruikt voor bijvoorbeeld kledingrekken in huis of in een winkel. Een kleerhanger schuift namelijk niet goed over een aluminium buis, en over stalen buis wel.
Is de buisdiameter de binnenmaat of de buitenmaat?
De koppelingen en de buizen zijn met dezelfde maataanduiding weergegeven. Dus: de buis met buitenmaat 33,7mm is geschikt voor de koppeling met dezelfde maat, bijvoorbeeld 33,7mm. Voor de buis praten we dus over de buitenmaat van de buis, voor de koppeling praten we over de binnenmaat van de koppeling. In tegenstelling tot andere aanbieders, werken wij wel altijd met de aluminium buizen met 3mm wanddikte. Dit om de sterkte van de constructie te waarborgen.
Wat is de sterkte van een aluminium of stalen buis?
De aluminium buis kan op de lange afstand wat meer doorbuigen dan de stalen variant. De tussenruimte tussen 2 beugels (voor een wandframe, en 2 staanders voor een vrijstaand frame) houden wij in onze berekeningen dan ook maximaal op 150cm. Let op! Staal is wel veel zwaarder dan aluminium. De werkelijke gewichten per meter kun je in de omschrijving van de artikelen terugvinden. Andere sterkte berekeningen dienen te worden opgevraagd bij onze fabrikanten.
Gaan buizen ook roesten als deze buiten gebruikt worden?
De uiteinden van de gezaagde stalen buizen kunnen na verloop van tijd gaan roesten. Een spuitbus met zinkspray zal hiervoor grotendeels uitkomst bieden.
Waarom zit er soms speling tussen de buiskoppeling en de buis?
Dit heeft te maken met het feit dat de buizen een minimale tolerantie in binnen- en buitendiameter kunnen hebben. Dit geldt ook voor de buiskoppelingen. Doordat de buiskoppelingen uit gietijzer zijn vervaardigd, en daarna thermisch- en / of volbad verzinkt worden, kan er een onderling verschil in wanddikte optreden. Om deze verschillen op te kunnen vangen zit er wat ruimte rondom de buis in de koppeling. Deze ruimte heeft geen gevolgen voor de sterkte van de constructie. Wel dient de juiste wanddikte van de buis te worden gebruikt. Deze ligt tussen de 2,65mm voor staal en 3,0 tot 3,25mm voor aluminium. Mocht je een dunnere buisdikte gebruiken, dan zal de buis door het aandraaien van de koppeling wat eivormig worden en de nodige sterkte van de constructie verliezen.
Tot hoever valt een buis in de buiskoppeling?
Dat ligt aan de diameter van de buis. Als je een frame zou maken met een binnenmaat van 100x200cm dan zaag je bijvoorbeeld de 2 langste lengtes aan weerszijden een centimeter langer (202cm) In de koppeling is altijd wat extra speelruimte. Laat deze buizen dan iets doorsteken in de koppeling, zodat de korte buizen altijd tegen de langere buis aan stuiten. Hierdoor ontstaat er zonder te hoeven meten altijd een haaks frame.
Hebben jullie ook gebruikte steigerbuizen?
Standaard zijn deze niet in onze webshop te koop. Mocht dit een wens zijn, dan kunnen wij deze wel klantspecifiek voor je verzorgen. De prijs zal ongeveer € 3,50 per meter bedragen, afhankelijk van de op dat moment beschikbare lengtes en afnamegrootte.
Hoe verwijder ik de blauwe tekst op de steigerbuizen?
Op iedere buis staat om een aantal meter een blauwe productcode gedrukt. Dit wordt in de fabriek gedaan, dus hier hebben wij geen invloed op. Deze kun je gemakkelijk verwijderen met Thinner.